Kursbeskrivelser

 

                                            Fargekoder kurs

For å gjøre det lettere for deg å velge kurs som passer til deg ut fra det nivået du er på bruker vi fargekoding av kursene. Det er viktig både for deg og for oss at du velger kurs på riktig nivå; dersom nivået er for vanskelig vil du ha lite utbytte av kurset samtidig som det blir utfordrende for instruktørene å gjennomføre et bra kurs for alle. Dersom du er i tvil, ta en prat med våre instruktører og be om råd. 

Bakgrunnsfargene i kursplanen (og på påmeldingssiden) betyr følgende:

Grønn     - Introkurs. Dette er kurs på basisnivå som ikke krever forkunnskap.

Gul         - Improver/litt øvet. Dette er kurs som forutsetter grunnkurs. Kan også være introkurs i respektive stiler. 

Oransje  - Intermediate/øvet. Dette er kurs som krever at en har fullført kurs på gult nivå, at man behersker figurer,                   teknikk og pensum fra "gule" kurs pluss at man har sosialdanserfaring.

Rød        - Advanced/avansert. Dette er kurs som krever fullførte kurs på oransje nivå og at man behersker dette                     pensumet svært godt. Krever at man har godt med sosialdanserfaring.

Blå         - Åpne kurs der vi anbefaler at deltakerne har noe danseerfaring, men er åpne for alle! Stort sett solokurs.KURS HØSTEN 2018


NYBEGYNNERKURS I SALSA

O Salsa 1 (nybegynner) Her lærer du grunnleggende salsa. Ingen krav til forkunnskap. Fokus på basistrinn, rytmeforståelse samt enkle figurer og kombinasjoner. Dette er en gøyal og grundig innføring i salsa som gir et godt grunnlag for å gå videre på Salsa 2 Kubansk (kubansk stil) eller Salsa 2 Puertorikansk (salsa på linje). 


KUBANSK SALSA

O Salsa 2 - Cuban BEGINNER Bygger på det du lærte i Salsa 1. Vi fortsetter med grunnleggende bevegelser og kombinasjoner. Fokuser er på føring- og følgeteknikker og lærer figurer som dile que no, el dedo og setenta. Vi blir bedre kjent med musikken og rytmene. Flyt og teknikk står i høysetet! Ved fullført kurs har du et godt repertoar for å danse salsa sosialt. Herfra kan man fortsette på kurs som Salsa Cubana (med litt øving!) og Rueda 1. 

O Salsa Cubana* Bygger på salsa 2 - Cuban BEGINNER og går over 6 uker. Kurset vil ha fokus på både pardans (figurer), body movement og musicality. Kanskje får vi også en smakebit på afrokubansk dans - et element ofte brukt som krydder i kubansk salsa. Vi lærer mer om egen dansestil og kroppsbevegelser typiske for dansen, hvordan man blir en god leder og følger, hvordan musikken kan brukes aktivt i dansen - og selvsagt skal repertoaret utvides med mange nye turer. Målet er at du gjennom kurset utvikler deg til en god og trygg sosialdanser med et godt repertoar.

O Cubanissimo* Bygger på Salsa Cubana og går over seks uker. Typisk for disse kursene er at man vil lære elementer fra andre stilarter/danseformer som blandes med den tradisjonelle kubanske salsa - her kan nevnes blant annet afro, rumba og son. Også her vil fokuset være både pardans (figurer), body movement og musicality. Vi vil bli bedre kjent med rytmene i den kubanske salsamusikken, og lære hvordan vi kan leke med disse når vi danser.  

O Rueda INTERMEDIATE Dette er et kurs for de som kan basen i Rueda - som læres bort på våre Rueda 1 og Rueda 2 kurs, og som i tillegg har deltatt på Rueda Standard over et semester (som tidligere het Rueda 3, 4 og 5). Øvingene vil være en kombinasjon av tradisjonell undervisning og trening, der vi repeterer figurer fra Ruedastandard og krydrer med litt nytt. Kurset går over 12 uker høstsemesteret 2018. Rueda Intermediate anbefales også for avanserte rueda-dansere. Kurset vil ha flere instruktørpar gjennom semesteret. (ref. side 1 av 3 i Ruedastandarddokumentet).

Rueda 2 Krever at du har gått på Rueda 1 eller at du behersker  pensumet i dette kurset. Her fortsetter vi med basen i La Rueda. Etter endt kurs kan du være med på det meste som skjer av La Rueda sosialt. 

*Innholdet i dette kurset vil variere fra semester til semester - vi gjennomgår f.eks. ikke de samme turene hver gang. Så lenge du er en intermediate danser kan du derfor trygt melde deg på dette kurset.PUERTORIKANSK SALSA (Tidligere X-Body)

For en nærmere beskrivelse av de forskjellige nivåene og særlig advanced - se bunnen av sida! 

O Salsa 2 - Puerto Rican BEGINNER  Dette er det første kurset i den puertorikanske salsastilen og forutsetter at en har fullført Salsa 1 eller tilsvarende grunnkurs i salsa. På dette kurset blir en bedre kjent med rytmene og bevegelsene og lærer turer og føre- og følgeteknikker i puertorikansk salsa. Vi begynner med crossbody lead og ulike kombinasjoner som inkluderer enkle snurrer for leder og følger.  Deretter går vi videre med noe mer kompliserte turerer og introduksjon av spinnteknikk. I tillegg er det stort fokus på grunnleggende leder- og følgerteknikk. Vi vil danse mye og gi dere et godt grunnlag for å gå ut å danse sosialt. 

O Puerto Rican Salsa IMPROVER vil hjelpe kursdeltakerne til å mestre sosialdansing bedre, introdusere grunnleggende musikalitet i dansningen og forberede en til neste nivå. mellom beginner og intermediate. Mye fokus på god teknikk, både egen og som følger/leder. Noen nye turer blir det selvsagt også, med hovedvekt på copa og 360! Krever at man har gjennomført salsa 2 - PR beginner eller tilsvarende. 

O Puerto Rican Salsa INTERMEDIATE* er et 8-ukers kurs som bygger på PR improver. I dette kurset vil man blant annet lære mer om hvordan man blir en god leder og følger, hvordan musikken kan brukes aktivt i dansen og kroppsbevegelser/stil under dansen. I tillegg vil selvsagt repertoaret utvides med mange nye turer - og hvordan disse utføres på en god måte! 

*Innholdet i dette kurset vil variere fra semester til semester - vi gjennomgår f.eks. ikke de samme turene hver gang. Så lenge du er en intermediate danser kan du derfor trygt melde deg på dette kurset.  

CHA CHA

O Cha cha* (eller cha cha cha, om du vil) er en artig og stilfull dans med mye rom for improvisasjon og lekenhet. Den har sine røtter på Cuba og er nært beslektet med salsa. På dette kurset driller vi inn grunnrytmen i dansen, enkle og mer viderekommende turer og solobevegelser. Cha cha kan danses av dansere med bakgrunn i både puertorikansk og kubansk salsa! Favorittdansen til Magda - det sier vel sitt? :)

*Innholdet i dette kurset vil variere fra semester til semester - vi gjennomgår f.eks. ikke de samme turene hver gang. Så lenge du er en intermediate danser kan du derfor trygt melde deg på dette kurset.

SON

O Son Dansen son er salsaens mor og lever i beste velgående!. Son ligner på salsa og danses contratiempo (på to). Son er også en musikksjanger (har du hørt musikken i Buena Vista Social Club?), som igjen er salsamusikkens mor! Karakteristisk for son er at man bruker færre turer enn i salsa, og man legger stor vekt på riktige bevegelser når man danser grunntrinn og basetrinn. Mannens føring i Son er kontrollert og tydelig, og damenes "kvinnelighet" er fremtredende. SalsaNors kurs i Son forutsetter at du har danset en del salsa eller son tidligere. Son står godt for seg selv som dans, men er også nyttig for å utvikle deg videre som salsadanser - uavhengig om du foretrekker kubansk eller puertorikansk stil!  


SURVIVORKURS! 

Det har skjedd oss alle - vi blir bydd opp, går til dansegulvet - og finner ut at partneren ikke danser på samme måte som oss. Krise! Hva gjør jeg nå? Du tar selvsagt en av disse kursene, så du slipper å komme opp i denne situasjonen! 

Kursene er ment for deg som danser en stil, men vil håndtere å danse med andre som danser en annen sti, og er ment for både ledere og følgere! Danser du cubansk salsa til vanlig og blir bydd opp av noen som danser puertorikansk/linjestil? Ikke noe problem, ta vårt Salsa Survivor Cuban to PR-kurs! Danser du PR/linjesalsa på 1 og danser med noen som har litt rar timing (danser såkalt on2, som flere i Trondheim gjør)? Ikke noe problem, vi har kurset for deg! Vi har til og med et introkurs som setter deg i stand til å takle en bachatadans hvis du aldri har danset det før (Bachata survivor)!


Det er ingen krav om forkunnskaper for deg som vil lære en ny stil, men vi går ut fra at du kan å danse din “egen” stil på grunnleggende nivå (tilsvarende salsa 2-kursene våre). Du melder deg på hvert kurs individuelt.


TEKNIKK- OG SOLOKURS

O Footwork & Body Movement* For å bli en god salsadanser sies det at man bør øve like mye alene som sammen med partner. Å kunne bevege seg bra, isolere kroppsdeler, ha forståelse for musikken og hvordan den kan brukes i dansen, ha solid teknikk i basissteget og ikke minst et solid repertoar av solobevegelser (også kalt shines) gir et fantastisk grunnlag for gode partnerdanser og improvisasjon! I dette kurset gir Magda deltakerne grunnlaget for å virkelig heve nivået på egne bevegelser - anbefales for alle som ønsker å ta dansen til et nytt nivå! Kurset er åpent for alle, men det anbefales at man har fullført salsa 2 (kubansk eller puertorikansk). Hvis du skal ta ETT kurs i hele semesteret er dette kurset for deg, omtrent uavhengig av nivå! 


O Pachanga!* 
A fantastic solo, happy-go-lucky dance that was born in Cuba a long time ago! Today it’s mainly practiced when dancing puerto rican style during breaks in the partner dancing. It’s danced on the downbeat (1, 3, 5, 7) and has a very grounded feeling due to the knees never straightening and the weight and energy going mainly down into the floor. 

The dance just might be the most fun you can have on a dance floor and Magda’s pachanga lessons are always filled with laughter, so come get down and get groovy! Also: a perfect reason to stick around for the social dancing afterwards, with the free entry to ME that comes with the class! 


*Innholdet i dette kurset vil variere fra semester til semester.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

X-body is now Puerto rican salsa!


...but what the heck is Puerto Rican Salsa?

It’s the same as line style, linear or crossbody/X-Body Style.

What does that mean?

Salsa has many different styles. The most well know are Cuban, LA and NY, but there are also Cali, Miami, etc. These styles all have certain characteristics and can be traced back to some specific origin. In Salsanor we teach 2 styles of salsa. Cuban, and the other one. The other on can best be described as a fusion of LA style and NY style among others. It is danced On1 and shares the common characteristic of being danced on a line, hence it is commonly known as line style.


So why not call it line style?

Well if you are a beginner that knows pretty much nothing about salsa, what do you think sounds better? Line style salsa or Puerto Rican salsa? If you could choose between Cuban salsa or line style salsa? One sounds like line dancing. And X-Body doesn’t sound much better.


Ok, but why Puerto Rico?

Although most agree that the heritage of salsa can be traced back to Cuba, there is no denying that Puerto Rico and Puerto Rican musicians and dancers also has had a tremendous impact on its development. But more importantly, its what millions of people call it in other parts of the world. Although line style and crossbody style is most common in Northern Europe, in other places such as France, Italy, parts of Latin America and the US and probably many more, Puerto Rican, porto or port for short, is the most common name.

So now I have to call it Puerto Rican Salsa?

You can call it whatever you want! It just means that we will be calling it Puerto Rican salsa in our advertising. When we explain to our beginners about the different styles we will also explain that other people often call it line style or crossbody style, or even LA or NY style.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


A guide to the levels and classes of Puerto rican salsa

Our Puerto rican style classes are divided into 3 levels. Beginner (green), Intermediate (Yellow) and Advanced (red). The levels are made to reflect your dancing skills and not the number of classes you have taken or how long you have been dancing. Note: there are no advanced classes fall 2018!

So how do I know what level I am at?

If you have never danced before, obviously you are a beginner - follow the beginner classes. Our main goal with our beginner classes is to get you started dancing socially. If you have completed the beginner classes and are able to use the most important things you have learned on the dance floor you should be set for progressing to the intermediate level.

But I’m shy/I don’t feel comfortable or like dancing socially..then what?

We highly encourage everyone to practice dancing socially, because it truly is the best way of learning how to dance. However it is not required and we don’t want to force anyone. You are more then welcome to our classes even if you don’t want to dance socially. If you are not sure you have mastered the beginner classes, just ask the instructors for some advice.

What if I don’t feel comfortable to advance yet?

Then you are very welcome to keep attending the beginner classes. In fact we can recommend anyone to focus on their basics and spend some extra time in the beginner level. This will give you more time to practice. You will learn new things at an appropriate pace and revise things you know with a new approach. This is also why we offer a repetition price for the beginner level classes which is a very good deal!

I have taken classes and/or done some social dancing somewhere else

If you have learned Puertorican/Line/Crossbody style somewhere else and know you are not a beginner, just sign up for intermediate. If you are not sure, just contact the instructors at instr@salsanortrondheim.no If you want to sign up for advanced, keep reading.

What if I have done intermediate already?

The intermediate level classes don’t have a fixed curriculum and are different every time. We focus on body movement, turn patterns, musicality, leading and following and adapt the classes to the participants. The goal is that you will keep learning and keep progressing no matter how many intermediate classes you have attended.

Ok, I get it, but I want to attend the advanced classes. How do I proceed?

For the advanced level the process is a bit different. You can sign up, but please make absolutely sure you're ready for the class before doing so! If you're at all unsure, contact one of the instructors (Sjur, Magda or Joakim) after class, at a social dance or the like. They will let you know, yes or no, but more importantly they will give you advice on what specific part you will need to work on or improve.If you're sure you're ready, go right ahead and sign up!

So what are the criteria for the advanced level?

We have put together a list of criterias that we will use to assess participants. The list with explanations on each topic is included below. The main topics, in order of importance, are timing, balance, body coordination, leading or following, basic turn patterns and basic musical understanding. When you ask the instructors to assess you, you will be given feedback based on those criteria and how you execute/perform them in social dancing.

But how can you assess those things?

If you attend our classes, we see you and dance with you on a regular basis. Similarly if you go out dancing socially on a regular basis we usually have an impression of your level. If we are unsure or if you are not a regular we might ask you to dance with us or meet us off the dance floor for a chat to be able to give you proper feedback.

Does that mean that you are constantly evaluating me? Yikes..

While teaching, in a sense, yes. It is how we decide how to progress the classes and give individual assistance. While social dancing, no. While social dancing we are usually busy enjoying ourselves and are not so focused on what other people are doing. Which is why it is important to talk with us if you are considering joining the advanced level.

What if I don’t agree with your assessment?

Our goal with the assessment policy is to ensure a cohesive learning environment, where all the participants are at similar level and are looking for the same type of challenges. We want this to be an objective and transparent process and have therefore published the criteria by which you will be assessed and require that we give you specific feedback based on those criteria. You might of course disagree on our feedback, which in the end of the day is a judgement call by the instructors. If you do disagree or feel like you have been treated unfairly, we encourage you to let us know so we might have a discussion about it and perhaps give you a more detailed explanation. If you still feel that you have not been assessed objectively according to the stated criteria, you may send a complaint to Salsanor at styret@salsanortrondheim.no.  

This assessing thing sounds scary..

Don’t worry. Just come talk to us. Let us know you’re curious and that you find the whole thing a bit scary. We are not interested in putting you down or belittling you. Our goal is to encourage you and help you reach whatever dancing goals you have. We all have different backgrounds and learn at different speeds. Our aim is not make everyone an advanced dancer. We just want you to have fun dancing and to have the opportunity to keep learning no matter your level.

And finally - do you have any questions? Just come talk to us! We don't bite, promise :) 

Criteria for advanced level:

  1. Timing - following music rhythm effortlessly
  2. Balance - control over the body axis and balance at any time
  3. Body coordination - proper body coordination in basic steps & turns including posture, steps, bodywork, armwork, turn preparation, spotting
  4. Leading - effective communication with your partner including bodywork, posture, accurate timing, appropriate tension application & response, control of space
  5. Following - effective response to leading including balance control, following line & rhythm, effective response to directions, appropriate tension application & response, proper body & arm work
  6. Knowledge of basic turn patterns and vocabulary like basic step, side step, back step, cross over step, right turn, left turn, cross body, cross body outside, cross body inside turn, cross body outside turn, check, hammerlock, open break, copa, spin, traveling turns, hook turn, cross body 360 etc.
  7. Basic music understanding and musicality - basic latin music types and styles (like mambo, cha cha, cuban salsa, timba, merengue, bachata, kizomba), latin big band instruments, basic latin rhythms (like 3 basic clave rhythms, conga tumbao)